Wel of niet een testament aanmaken?

Twijfelt u of het verstandig is een testament aan te maken omdat u niet precies weet wat de voor- en nadelen hiervan kunnen zijn, dan helpen we u met deze blog op weg. Het kan u helpen bij uw keuze om wel of niet een testament aan te maken.

Wat is een testament?

Natuurlijk is stilstaan bij het moment dat u er niet meer zult zijn geen bezigheid waar u blij van wordt, maar het is wel heel belangrijk om datgene wat u achterlaat goed te regelen. Dat kunt u doen met een testament. Een aantal zaken, zoals een inboedelverdeling of de verdeling van sieraden, kunt u zelf vastleggen in een codicil, maar voor zaken als het nalaten van geld of het aanwijzen van erfgenamen hebt u een notaris nodig. Is er geen testament gemaakt, dan voorziet de wet in een aantal regels en in bepaalde gevallen beslist zelfs een rechter over de verdeling van de erfenis. Het is dus verstandig dat als u zaken specifiek wilt regelen, u dit officieel laat vastleggen.

 

Waarom een testament?

Wanneer is een testament nu eigenlijk een verstandige keuze? Zoals gezegd op het moment dat u zaken specifiek geregeld wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de voogdij over uw kinderen, als deze nog minderjarig zijn. Of u bepaalt dat uw erfenis alleen naar uw eigen kinderen gaat en dat zij deze bij een eventuele echtscheiding niet hoeven te delen met een ex-partner. U kunt ook andere erfgenamen benoemen dan de wettelijke erfgenamen die bij wet zijn vastgelegd. U mag hiervoor iedereen aanwijzen, ook verenigingen en goede doelen. Of misschien wilt u wel een kind uitsluiten. Ook dit kan, maar hij of zij blijft altijd recht houden op de legitieme portie.

 

Waarom niet?

Hebt u niets te verdelen anders dan bijvoorbeeld een inboedel en heeft u geen eigen bezittingen zoals een eigen huis, dan kunt u uw wensen kenbaar maken in een codicil. Omdat in de wet het basiserfrecht geregeld is, is een gang naar de notaris dan niet nodig.

 

Hoe gaat het aanmaken van een testament in zijn werk?

Zoals gezegd moet u een testament officieel laten vastleggen door een notaris. Bij Notariaat Zuidlaren zijn ze u hierbij graag van dienst. Maak voor uzelf alvast een lijstje waarin u beschrijft aan wie u wilt nalaten, of uw ex-schoonkinderen mogen erven en als u bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt, hoe u dit na wilt laten. Bespreek deze zaken met de notaris, zodat die ze kan vastleggen in een rechtsgeldig document.

Wilt u een testament aanmaken? Laat u adviseren door de notaris in Zuidlaren.