Samenlevingsovereenkomst

Voor samenwoners is in de wet niets geregeld. Dat wil zeggen dat er geen beperkte gemeenschap van goederen is, en dat er bij het einde van de relatie geen partneralimentatie hoeft te worden betaald. Dat is vaak een voordeel, maar nadelen zijn er ook: er is niets geregeld over gemeenschappelijke goederen zoals de woning of inboedel, het betalen van de huishoudelijke kosten, partnerpensioen, eventuele levensverzekeringen, en wat er gebeurt als één van beiden komt te overlijden. Moet de andere partner dan het huis uit?

Het is daarom van groot belang dergelijke zaken te regelen in een samenlevingsovereenkomst.

Daarnaast is een samenlevingsovereenkomst (tenzij u langer dan 5 jaar op hetzelfde adres ingeschreven staat) verplicht om in aanmerking te komen voor de partnervrijstelling voor de erfbelasting: als één van de partners komt te overlijden en de andere partner is erfgenaam, is de verkrijging tot een bedrag van ongeveer € 638.000,- vrijgesteld van erfbelasting!

In een samenlevingsovereenkomst tussen u en uw partner kunt u diverse afspraken opnemen. Let er wel op dat u door een samenlevingsovereenkomst niet elkaars erfgenaam wordt. Dat regelt u in een testament.

Wij geven u graag advies over wat in uw situatie wenselijk is.